«Janteloven» og evnen til å glede seg på andres vegne

For morroskyld googlet jeg «Janteloven». Har alltid hørt utrykket, men aldri helt forstått hva som menes med det. Og kan jeg finne felletrekk med denne janteloven og min egen tankegang?

Janteloven er en tekst skrevet av forfatteren Aksel Sandemose i 1933, og ble først presentert i verket En flyktning krysser sitt spor. Denne teksten gir et godt bilde av «menneskenes iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned», som Aksel Sandemose mente preget menneskene fra deres første samhandling. (Wikipedia)

  1. Du skal ikke tro at du er noe.
  2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
  3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
  4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
  5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
  6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.
  7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
  8. Du skal ikke le av oss.
  9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
  10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

Når jeg leser dette kan jeg (dessverre) si at jeg i løpet av livet har hatt en liten periode med «jantelovmentalitet». Kanskje ikke like ekstrem som i teksten ovenfor, men noen fellestrekk har det vært. En periode jeg husker godt, var når jeg hadde store problemer med å glede meg på andres vegne. De hadde noe jeg ikke hadde, eller hadde oppnådd noe som jeg ønsket å oppnå. Da ble det lettere for meg å være stille eller ta avstand. Jeg kunne tilogmed bli i dårlig humør. Når jeg heller oppriktig kunne si «bra jobba», «gratulerer» eller «jeg er glad på dine vegne». Kanskje var dette misunnelse? Det jeg ikke forsto, var at jeg hadde noe å lære av disse personene. Jeg måtte akseptere at det var ting de gjorde bedre enn meg, eller prioriterte annerledes. Men her kom kanskje stoltheten og mangelen på selvinnsikt inn. Et tunnelsyn på livet. «Du skal ikke tro du kan lære oss noe», som det står i teksten.

Jeg velger å sammenligne dette med når jeg først begynte å trene. Resultatene kom ikke før jeg var ydmyk nok til å forstå at det å lytte til og lære av andre var essensielt. Da kom også forståelsen av at bak andres resultater, lå det veldig mye jobb og dedikasjon. Akkurat som i livet generelt. De som hadde oppnådd noe eller hadde ting jeg også ønsket, hadde virkelig jobbet for det. Gjort det som kreves for å komme i den posisjonen de var! Selv om dette var noe jeg var sterkt klar over, var det allikevel en åpenbaring. Og det var når denne «åpenbaring» fant sted at jeg kunne fokusere på å jobbe mer målbevisst med meg og mitt. Og dette åpnet nye dører, knyttet nye vennskap og ga meg nye og verdifulle erfaringer. Som igjen bygde opp min selvtillit til å kunne være fornøyd meg selv.

Etter tre fitnesskonkurranser hvor jeg har kommet tredje sist, nest sist og på sisteplass. Men allikevel klarer å glede meg på vinnernes vegne. Da kan jeg med sikkerhet si at jeg er ute av Jantelovens skygge og har det bedre med meg selv. Jeg kanskje tapte, men jeg vant så mye mer! Så mitt råd til deg som klarer å erkjenne at Janteloven finnes et sted inne i ditt hode. Snap out! Du får det så mye bedre!

Ha en fin mandag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *